10 % от парите по ОСП са за малките, 3%

...
 10 % от парите по ОСП са за малките, 3%
Коментари Харесай

Атидже Вели: За първи път. Помощ от Европа за семейни ферми

 
10 % от парите по ОСП са за дребните, 3% - за младите ОСП планува средства за образование на всички земеделци Националният ни проект би трябвало да включва и ограниченията от Стратегията " От фермата до трапезата ", и Стратегията за запазване на биоразнообразието Привличането на младите в земеделието зависи от развиването на селските региони Регламентите плануват използването на таван на заплащанията да е решение на всяка страна Модерното земеделие би трябвало да се разпространява като избор на специалност, споделя Атидже Вели, евродепутат от ДПС/ " Обнови Европа " в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Вели, по какъв начин новата Обща селскостопанска политика на Европейски Съюз ще помогне на българските фермери да се оправят след икономическите удари на коронакризата?

- Икономическите удари, изключително в България са много тежки. Живеем и работим в няколко рецесии по едно и също време, които изискват както незабавни, по този начин и дълготрайни ограничения. Европейският съюз предприе редица ограничения, само че България не съумя да подкрепи задоволително с европейски средства фермерите, другите бизнеси и жителите.Реформата на ОСП цели стабилно развиване на земеделието, както в кратковременен, по този начин и дълготраен проект, като се съобразят и трите аспекта на устойчивостта - стопански, екологичен и обществен. ОСП, наред с всички други принадлежности за превъзмогване на следствията от пандемията, включват необятен набор от ограничения за земеделците. От самото си основаване до последната промяна, измежду главните цели на ОСП са съответни приходи за фермерите, възстановяване на конкурентоспособността и стабилно развиване.Като поука от коронокризата за първи път ОСП включва спешен запас, който ще бъде 450 млн. евро годишно.За бързото превъзмогване на последствията от коронакризата бе основан и така наречен NextGenerationEU. Това е освен това от проект за възобновяване. Това е неповторим късмет за Европа, и в частност за България, да преодолеем отрицателните резултати от пандемията, да модернизираме нашите стопански системи, да създадем работни места. Припомням, че Европа планува към 806,9 милиарда евро за възобновяване от отрицателните последствия от пандемията. Сектор земеделие може да се възползва от средства, с цел да продължи трансформацията си и да бъде по-екологосъобразен, по-цифровизиран и по-устойчив. Предвидени са безплатни средства по Механизма за възобновяване и резистентност. Европейският аграрни фонд за развиване на селските региони планува 201.9 милиона евро за България за интервала 2021 година и 2022 г.Възможности за финансиране има и по REACT-EU и Фонда за обективен преход.Възможности доста, само че е значимо да стигат  в точния момент до фермерите.

- Готова ли е България със своя Стратегически проект по ОСП и какви ограничения би трябвало да залегнат в него?

- Надявам се България да приготви и да изпрати Стратегическия проект в Брюксел в точния момент. Остават няколко дни - срокът за това е до края на годината. Видяхме до какво води забавянето с Плана за възобновяване и резистентност. Страната ни не трябва да пропуща поредна опция за подкрепяне и развиване от Европа, изключително по време на няколко рецесии по едно и също време. Трябва да дадем сигурност и изясненост за това какво следва на нашите фермери. По отношение на ограниченията в Стратегическия проект, те би трябвало да бъдат в сходство с потребностите на агросектора. Наред с добре познатите и работещи ограничения за подкрепяне по линия на директните заплащания, би трябвало да имаме и нови ограничения. Това са така наречен " зелени " ограничения " или екосхеми, които да подкрепят фермерите в новата посока на развиване. Зелените вложения също би трябвало да бъдат част от новия проект.Важен миг тук, който желая да подчертая, е, че националния ни Стратегически проект би трябвало да включва и задачите и ограниченията от Стратегията " От фермата до трапезата " и Стратегията за запазване на биоразнообразието. Това изисква мощна синергия или допълняемост, с цел да бъдат ограниченията ефикасни.

- Предвиждат се нови ограничения за отбрана на дребните ферми. Какво съставляват те?

- Осигуряването на благоприятни условия за дребните земеделци беше един от главните цели за делегацията на Движение за права и свободи. Крайният резултат е добър, намерихме баланс и ОСП е и за дребните, и за огромните фермери. 10 % от средствата по линия на директните заплащания са обезпечени за дребните стопанства. Малките аграрни производители ще бъдат подпомагани по линия на директните заплащания. Няколко са механизмите, които България може да ползва, като главният е преразпределителното заплащане. Тези 10 % са най-малко, който е наложителен, което ни разрешава да подкрепяме дребните стопанства и над този предел. Средства за дребните земеделци ще зависят и от това дали ще се ползва в страната ни таван на директните заплащания.Ясно е, че за дребните ферми не е задоволително единствено подпомагането на приходите. Необходими са и други ограничения, които да бъдат за вложения в тези дребни стопанства. Важен детайл от сполучливото развиване на дребните стопанства е те да придобият нужните познания и умения. На този стадий смятам, че в България не отделяме нужното внимание по тематиката.  ОСП планува средства за образования на всички земеделци. Дано тези благоприятни условия ги развием в българския Стратегическия проект. Бих желала да отбележа и един напълно нов детайл на ОСП - за първи път в европейските регламенти е включено понятието " фамилни ферми ". Потенциал, който може да се разгърне на национално равнище с съответни ограничения за подкрепяне.  

- Новата ОСП е особено ориентирана към младите фермери. Как те могат да се възползват от политиките за поддръжка?

- Новата ОСП ще включва по-силна поддръжка за младите аграрни стопани. Това беше другият значим за делегацията на Движение за права и свободи приоритет. Това, което постигнахме като резултат, е сума, равна на минимум 3 % от пакета за директни заплащания да се употребява за подкрепяне на млади аграрни стопани, които основават земеделско стопанство. Това подкрепяне може да се дава като подкрепяне на приходите, подкрепяне на вложенията или помощ за започване на стопанска активност за млади аграрни стопани.Наред с това, въвеждането на нововъведения и цифровизация би трябвало да бъде водоравен приоритет. Това е един от методите да притеглим от ден на ден младежи да се занимават със земеделие.И най-после бих желала да прибавя, че привличането на младите в земеделието и устойчивото им развиване в огромна степен зависи от развиването на селските региони. Защото младият фермер даже да има задоволително благоприятни условия за подкрепяне реализация и развиване, има семейство, което би трябвало да може да употребява качествени услуги. Да има достъп до здравни услуги (болница, аптека), обществени услуги, обучение.

- Какво би трябвало да направи българската страна, с цел да предизвиква младежите и фамилии да се занимават със земеделие?

- Стратегиите и ограниченията би трябвало да развиват земеделието и селските региони по този начин, че те да станат привлекателни за младите. Това може да стане посредством:
 заделяне на повече средства от наложителния минимум; популяризиране на модерното земеделие като избор на специалност и основаване на благоприятни условия за обмяна на опит и знания; предприемане на ограничения за ограничение на несъразмерната централизация на земя; промотиране на биологично произвеждане, което е по-доходоносно; подпомагане на дигитализацията, която може да улесни доста от земеделските действия и да понижи разходите;
 опростяване на разпоредбите и понижаване на административната тежест.

- Стратегията " От фермата до трапезата " планува до 2030 година използването на пестициди да бъде понижена на половина. Може ли и при какви условия България да отговори на това условие?

- Да, по този начин е. Тази цел е на равнище Европейски Съюз. Не единствено България изрича терзанията си по високите цели. Намаляването на използването за пестициди в Европейски Съюз ще зависи от различните препарати, чието създаване изисква софтуерно време.Аз смятам, че може. Крайно време е да спрем да мислим за европейските политики като нещо, което не е за нас, за България и за българската реалност. Този програмен интервал имаме по-голяма еластичност, по-голяма независимост в избора на ограничения. Различията сред обособените страни са огромни и методът да се мери с един критерий за всички към този момент не работи. Различните стартови позиции са ясни. Постигането на задачата ще зависи и от директните, и от косвени ограничения, които да доведат до понижаване на използването на пестициди. Усилията ни за понижаване на използването на пестициди пък върви ръка за ръка с задачата за нарастване на биологичното произвеждане, в което България има капацитет за развиване. Много е значимо да намерим развиването на България, а освен да гледаме на новите цели като рестрикции.

- Едрите земеделци у нас се интересуват от слагането на таван на директните заплащания за повърхност. Какви са последните решения по този въпрос?

- И едрите, и дребните се интересуват, само че към момента няма решение. Това може би е тематиката, която поражда най-голямо разделяне в сектора и обществото като цяло. Регламентите плануват използването на таван да е решение на всяка страна. Каквото и да е решението на България, то би трябвало да е обосновано с разбори и да обезпечи баланс.

- Високата цена на тока директно удря хранително-вкусовата промишленост в България. Какви са опциите за обезщетения?

- Да, казусът е извънредно сериозен. Ние с сътрудниците ми от Обнови Европа изцяло осъзнаваме това и задействахме процедура, с която настояваме Европейската комисия да предприеме незабавни ограничения по този въпрос. Също по този начин през януари желаеме спор в пленарна зала. Европейската комисия би трябвало да даде отговор на редица въпроси и да намерим най-правилния метод за деяние.Скокът на цените на суровините и изключително на суровините в селскостопанския бранш е значителен. Цените на силата, по-специално на природния газ, доближават нови върхове. Други разноски, като тези за торове, горива, електричество, семена, машини или фуражи също означават внезапно нарастване, свивайки маржовете на облага на фермерите над допустимите равнища.ЕК си сложи за цел да ускори готовността на реакция за гарантиране на продоволствената система във време на рецесия посредством обмисляне при изключителни обстановки и посредством Европейския механизъм за подготвеност и реагиране при рецесии за продоволствена сигурност.Заедно с сътрудниците настояваме още Комисията да се съгласи, че предварителната защита и готовността за реакция би трябвало да вървят ръка за ръка с ръководството на рецесии, с цел да се предотврати по-нататъшно утежняване на обстановката на пазара и отрицателното влияние върху потребителите, селското стопанство и хранителния бранш.Искаме от Комисията ясна политическа тактика за това по какъв начин да се оправим с резултатите, които политиките, касаещи запазване на околната среда и преход във връзка с силата, оказват върху бранш земеделие и да подсигурява, че Европейски Съюз е квалифициран да се оправи и че ще избегнем обстановка, в която да изпаднем в продоволствена рецесия.Ще питаме Комисията дали е подготвила съответни ограничения в отговор на сериозните проблеми, пред които е изправен земеделският бранш и по какъв начин ще облекчи заетите в него.

- България съдбовно закъсня с Плана си за възобновяване и резистентност. Как това ще се отрази на земеделския бранш и задоволително добре ли е застъпен той в Плана?

- Да, за жалост не съм оптимист, че България скоро ще може да употребява средствата от Плана за възобновяване. Забавянето ще има и своя негативен резултат върху земеделския бранш. Това ще са следващите пропуснати благоприятни условия за бранша.В другите версии на Плана за възобновяване земеделието беше един от секторите, които претърпяха най-вече промени във връзка с плануваните вложения. В изпратената до Брюксел версия 1.4 са планувани вложения за стабилно селско стопанство. Заложено е основаване на Фонд, който ще предизвиква вложения в 4 посоки: софтуерна и екологична рационализация, центрове за предпазване на плодове и зеленчуци, изграждане/реконструкция и съоръжение на животновъдни обекти и дейно ръководство на води в земеделските стопанства. Подкрепата за вложения ще бъде ориентирана към всички регистрирани аграрни стопанства.Браншът споделя, че средствата, заделени за земеделие, не са налични, а администрацията - че са такива опциите на този стадий.Както се споделя, истината е някъде по средата, само че по-важното в тази ситуация е, даже и късно този запас да стигне до фермерите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР